Journal of Management Theory and Practices Research– JMTPR - sosyal bilimler alanında yapılan Türkçe ve İngilizce dilindeki teorik ve uygulamalı akademik çalışmaları yayınlamaktadır. Sosyal bilimler araştırmalarının gelişmesine katkı sağlamak için sosyal bilim araştırmacıların çalışmalarını yayınlayarak yazına katkı sunmayı amaçlar.
Dergimizde yayımlanmak için değerlendirmeye alınacak alanlar şunlardır:
İşletme
İktisat
Finans
Maliye
İstatistik
Ekonometri
Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi
Antropoloji
Sosyoloji
Psikoloji
Hukuk
Eğitim Bilimleri
Diğer sosyal bilimler
Akademik Çalışmalar Derneği Dergisi Hakkında
Journal of Management Theory and Practices Research– JMTPR Dergisi, Akademik Çalışmalar Derneği bünyesinde yayınlanan, iş dünyası, ekonomi, finans ve yönetim bilimlerinin tüm yönleri üzerine akademik makaleler yayımlayan uluslararası, hakemli ve çok disiplinli bir dergidir. 2020 yılından itibaren sosyal bilimler araştırmalarına katkıda bulunmak amacıyla çevrimiçi erişilebilir olarak yılda 2 sayı yayımlanmaktadır.
Uluslararası İş ve Yönetim Dergilerinde Araştırmaların Yayın Etiği
Journal of Management Theory and Practices Research– JMTPR Dergisi, hakemli bir dergide yayın yapma sürecine dahil olan tüm taraflar (yazar, editör, hakem ve yayıncı) için en yüksek etik standartları korumayı taahhüt eder. Derginin yayın etiği, çift taraflı kör hakemlik sürecine dayanmaktadır ve bu sürece bağlı olarak yürütülmektedir. Hakemler ve yazarlar birbirlerinin kimliklerinden habersizdir. Bilimsel çalışmalar, değerlendirme sürecinde en az iki hakeme gönderilmektedir.
I) Editör Sorumlulukları
1) Hesap Verebilirlik: JMTPR Dergisi editörü, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanacağına karar vermekten sorumludur ve bu konuda hesap verebilir.
2) Tarafsızlık: İnceleme süreci ve yayımlama kararı, yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, vatandaşlığı veya politik felsefesi göz önünde bulundurulmadan yapılır.
3) Gizlilik: Editör(ler) ve editoryal personel, gönderilen makaleler hakkında, sadece ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncı ile bilgi paylaşabilir.
4) Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Gönderilen makalelerdeki yayımlanmamış materyaller, yazarın yazılı izni olmadan editörün kendi araştırmalarında kullanılmayacaktır. Hakemlik sürecinde elde edilen ayrıcalıklı bilgiler veya fikirler gizli tutulur ve kişisel çıkarlar için kullanılmaz. Editörler, ticari kaygılardan bağımsız olarak adil ve tarafsız kararlar alır ve adil bir hakemlik süreci sağlar. Çıkar çatışması olan makaleleri değerlendirmemelidirler. Tüm yazarların ilgili çıkar çatışmalarını açıklamaları istenir ve çıkar çatışmaları yayımlandıktan sonra ortaya çıkarsa düzeltmeler yapılır.
5) Soruşturmalara Katılım ve İşbirliği: Editörler, gerektiğinde düzeltmeler ve geri çekmeler yayımlayarak ve şüpheli veya iddia edilen araştırma ve yayın suistimallerini takip ederek yayımlanan kayıtların bütünlüğünü korur. Editörler, hakem ve editoryal suiistimalleri takip etmelidir. Bir editör, etik şikayetler sunulduğunda, makul bir şekilde yanıt verici önlemler almalıdır. Bu önlemler, makale yazarını bilgilendirmeyi, ilgili kurumlar ve araştırma kuruluşları ile iletişimi içerebilir ve gerektiğinde düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi yayımlanabilir.
II) Hakemlerin Sorumlulukları
1) Yayın Kararlarına Katkı: Hakemlik, editöre yayın kararları vermede yardımcı olur ve yazarın makalesini geliştirmesine katkıda bulunur.
2) Zamanında Geri Bildirim: Seçilen bir hakem, nitelikli olmadığını düşünüyorsa veya incelemeyi zamanında yapamayacaksa editörü bilgilendirip inceleme sürecinden çekilmelidir.
3) Gizlilik: İnceleme için alınan makaleler gizli belgeler olarak değerlendirilir ve yetkilendirilmemiş kişilerle paylaşılmaz.
4) Tarafsızlık Standartları: İncelemeler tarafsız olarak yapılmalı ve yazara yönelik kişisel eleştirilerden kaçınılmalıdır. Hakemler, görüşlerini açık ve destekleyici argümanlarla ifade etmelidir.
5) Kaynakların Tanınması: Hakemler, yazarlar tarafından atıfta bulunulmayan ilgili yayımlanmış çalışmaları belirlemelidir. Bir gözlem veya argümanın daha önce bildirildiği herhangi bir ifade, ilgili alıntı ile sunulmalıdır. Hakemler, değerlendirilmekte olan makale ile başka yayımlanmış bir makale arasında benzerlik olduğunu fark ederse editörü bilgilendirmelidir.
6) Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Hakemlik yoluyla elde edilen bilgiler veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkarlar için kullanılmamalıdır. Hakemler, çıkar çatışması olan makaleleri değerlendirmemelidir.
III) Yazar Sorumlulukları
1) Raporlama Standartları: Yazarlar, sonuçlarını açık ve dürüst bir şekilde sunmalı, uydurma veya uygunsuz veri manipülasyonundan kaçınmalıdır. Yöntemlerini açık ve anlaşılır bir şekilde tanımlamalıdır.
2) Özgünlük, İntihal ve Kaynakların Tanınması: Yazarlar, sunulan çalışmaların özgün, intihal yapılmamış ve başka bir yerde yayımlanmamış olmasını sağlamalıdır. Sahte veya yanlış beyanlar etik dışı davranışlardır. Başkalarının çalışmalarını kullandıklarında uygun atıflar yapmalıdırlar.
3) Etik: Yazarlar, sadece etik ve sorumlu bir şekilde yürütülen ve ilgili mevzuata uygun olan çalışmaları sunmalıdır.
4) Açıklama ve Çıkar Çatışmaları: Yazarlar, mali veya diğer çıkar çatışmalarını açıklamalıdır. Proje için mali destek kaynakları belirtilmelidir.
5) Makalenin Yazarlığı: Yazarlık, çalışmaya önemli katkı sağlayan kişilerle sınırlı olmalıdır. Tüm katkı sağlayan kişiler yardımcı yazar olarak listelenmelidir. Tüm yazarlar çalışmanın son halini görmüş ve onaylamış olmalıdır.
6) Çoklu veya Eşzamanlı Yayın: İlgili yazarlar, bu çalışmayı değerlendirmek üzere başka bir dergiye göndermediklerini ve dergideki süreçler (kabul/ret) tamamlanmadan başka bir dergiye göndermeyeceklerini taahhüt etmektedir
7) Yayımlanmış Çalışmalardaki Temel Hatalar: Yazarlar, yayımlanmış çalışmalarında önemli bir hata veya yanlışlık keşfettiklerinde, dergi editörünü veya yayıncıyı derhal bilgilendirmeli ve düzeltme veya geri çekme için işbirliği yapmalıdır. Üçüncü bir taraf, yayımlanmış bir çalışmanın önemli bir hata içerdiğini bildirdiğinde, yazar bu durumu düzeltmek veya orijinal makalenin doğruluğunu kanıtlamakla yükümlüdür.
8) Telif Devir Beyanı: Yazarlar makale üzerindeki mali haklarını, çoğaltma, basım, yayım, dağıtım, internet yoluyla iletim gibi her türlü umuma iletim haklarını Journal of Management Theory and Practices Research Dergisi’ne devretmeyi kabul ve taahhüt eder. Eserin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’nın Madde 20 ve devamı maddelerinde belirtilen tüm hakları; gerektiğinde eser sahibinin eseri ticari olmayan amaçlarla çoğaltıp dağıtmasına ve esere atıf vererek eserden alıntı yapmasına izin verilmek koşulu ile, anılan yasanın 48 inci maddesi uyarınca, bedelsiz ve süresiz olarak, eser sahibi tarafından Journal of Management Theory and Practices Research Dergisi’ne devredilmiştir
telif hakkı sözleşmesi
Uluslararası hakemli bir dergi olan JMTPR, akademik bir motivasyonla “açık erişim” ilkesi ile yayınlanmaktadır. JMTPR'ye gönderilen makaleler, standart çift kör hakemin değerlendirme sürecinden sonra kabul edilmesi şartıyla tamamen ücretsiz olarak yayınlanacaktır. Yayın sürecinde hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz